Καθαρισμός

Μόνο κατά την πρώτη τοποθέτηση κάθε εμμηνορροϊκού σας κύκλου, τοποθετείτε το κύπελλο για βρασμό 3-5 λεπτών, σε μία μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό. Το σκεύος βρασμού πρέπει να χωράει άνετα το κύπελλο σας, να έχει αρκετό νερό και να προσέχετε να μην εξατμιστεί το νερό και καεί. Αν αποστειρώνετε σε φούρνο μικροκυμάτων και χρησιμοποιείτε το ειδικό σκεύος αποστείρωσης, γεμίστε το με νερό, τοποθετείστε στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς καπάκι για 4-5 λεπτά. Μόλις τελειώσει ο βρασμός, ξεπλένετε με κρύο νερό για να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Είναι πολύ σημαντικό εφόσον τα χέρια σας θα έρθουν σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων να έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο. Πλένετε τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό και σαπούνι και εστιάζεται στην περιοχή των νυχιών που συλλέγονται βρωμιά και μικρόβια. Ξεπλένετε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Κατά τις αλλαγές, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και αφαιρείτε το κύπελλο. Το αδειάζετε από τα εμμηνορροϊκά υγρά και το πλένετε με νερό και σαπούνι ή σκέτο τρεχούμενο νερό και επανατοποθετείτε. Δηλαδή εκτός της πρώτης μέρας του κύκλου, σε κάθε αλλαγή επανατοποθετούμε το κύπελλο περιόδου στο κόλπο χωρίς να το ξαναβράσουμε. Ο κόλπος έχει υψηλή αντιβακτηριδιακή προστασία όταν είναι υγιής και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αν για οποιαδήποτε λόγο δεν το επανατοποθετήσετε αμέσως και το κυπελλάκι παραμείνει εκτός χρήσης, και το ακουμπήσετε σε διάφορα σημεία, τότε θέλει πάλι βράσιμο.
Στο τέλος τος κάθε κύκλου, πλένουμε το κύπελλο περιόδου και φυλάσσουμε στο βαμβακερό αεροδιαπερατό πουγκί του. Δεν επιτρέπεται να αποθηκεύουμε το κύπελλο σε συσκευασίες που δεν είναι αεροδιαπερατές.

Καθαρίζετε και προσέχετε τις οπές αερισμού που υπάρχουν στον θάλαμο συλλογής, ώστε να μη φράζουν από κατάλοιπα της περιόδου. Αν φράξουν θα έχετε διαρροές. Κατά το πλύσιμο, τεντώστε το κυπελλάκι σας στην περιοχή των οπών και αυτές θα καθαρίσουν. Αν ωστόσο παραμένουν κλειστές, με μία οδοντογλυφίδα ή οδοντόβουρτσα (που θα έχετε γι’ αυτήν τη χρήση), καθαρίστε τις οπές ώστε να είναι πάλι λειτουργικές.

Tips

  • Μία άλλη μέθοδος αποστείρωσης όταν είσαστε σε μέρος που δεν μπορείτε να βράσετε το κυπελλάκι σας, είναι η παραμονή του μέσα σε ένα μπολ με ξύδι και νερό για 15 λεπτά. Το πλένετε καλά με σαπούνι και μετά το τοποθετείτε στο διάλυμα. Αναλογία 1 μέρος ξύδι-2 μέρη νερό. Πριν το εφαρμόσετε στον κόλπο ξεπλένετε με νερό για να απομακρυνθεί το ξύδι. Επίσης αντί για ξύδι να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ σε αντίστοιχη αναλογία.
  • Αν δεν υπάρχει νιπτήρας στο χώρο που αδειάζεις το κύπελλο σου ( τουαλέτες που ο νιπτήρας είναι εκτός του χώρου της λεκάνης), μπορείς απλά να το αδειάσεις προσεκτικά και να το σκουπίσεις με ένα υγρό μαντιλάκι που δεν περιέχει οινόπνευμα. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να πάρουν μαζί τους μέσα στο χώρο της τουαλέτας ένα μπουκαλάκι νερό και το ξεπλένουν με αυτό.
  • Τα εμμηνορροϊκά υγρά είναι σκληρός λεκές και ενδέχεται σταδιακά να αλλοιώσουν το χρώμα του κολπικού κυπέλλου. Αυτό δεν επηρεάζει τη χρηστικότητά του. Αν εντοπίσετε αλλαγή στο χρώμα, αφήστε το κύπελλο σε διάλυμα οξυζενέ-νερό με ισόποσες ποσότητες για 3-4 ώρες και το χρώμα θα επανέρθει στους αρχικούς τόνους.
  • Στην πραγματικότητα το κύπελλο περιόδου δεν χρειάζεται αποστείρωση την πρώτη μέρα του κύκλου! Ούτε τα χέρια μας που εισέρχονται στον κόλπο είναι αποστειρωμένα, ούτε τα ταμπόν, ούτε ο σύντροφος μας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Το κύπελλο πρέπει να είναι απλά πολύ καθαρό! Αυτό σημαίνει καλό πλύσιμο για 30 δευτερόλεπτα με σαπουνόνερο και ξέπλυμα άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ωστόσο παγκοσμίως οι εταιρείες κυπέλλων περιόδου, επειδή δεν μπορούν να διασφαλίσουν πόσο πιστά ακολουθούμε τις οδηγίες καθαριότητας, για να διασφαλιστεί τυχόν αμέλεια ή λάθος επίπεδο καθαριότητας, προτείνουμε αποστείρωση. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την άψογη καθαριότητα του κυπέλλου και παραμένει να έχετε πολύ καθαρά τα χέρια σας.