Τοποθέτηση-Αφαίρεση

Η εφαρμογή του κολπικού κυπέλλου είναι απλή και εύκολη όταν ακολουθήσετε τις οδηγίες. Αν θα έπρεπε να δώσουμε χρόνο τοποθέτησης θα ήταν ελάχιστα δευτερόλεπτα και τρεις κινήσεις!

 1. Τυλίγω το κύπελλο
 2. Τοποθετώ στον κόλπο
 3. Κάνω μία περιστροφή του κυπέλλου

Είμαι έτοιμη!

Ωστόσο, για όλες τις αρχάριες η διαδικασία θα αναλυθεί βήμα προς βήμα για να γίνει απόλυτα κατανοητή. Διαβάστε όλες τις οδηγίες χρήσεως αναλυτικά και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας για πιο προσωπικές συμβουλές ή απαντήσεις στις απορίες σας. Αν υπάρχει εμπειρία τοποθέτησης ταμπόν σαφώς είναι πιο οικεία η διαδικασία. Σωστή τοποθέτηση σημαίνει δεν έχω διαρροές και δεν νιώθω καθόλου το κύπελλο περιόδου μέσα στον κόλπο. Ωστόσο παραμένει μία νέα εμπειρία και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικειωθείτε. Η συνήθεια χρόνων πάντα είναι πιο εύκολη και μπορεί το κύπελλο να φανεί πιο δύσκολο στην τοποθέτηση του. Για τις πρώτες χρήσεις προτείνουμε ταυτόχρονη χρήση του κυπέλλου περιόδου με μία σερβιέτα ή ένα μικρό σερβιετάκι μέχρι να δείτε πως το τοποθετείτε σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές. Σε ορισμένες αρχάριες χρήστριες, οι πυελικοί μύες μπορεί να σφίξουν λόγω άγχους και να δυσκολέψουν την εύκολη και απλή τοποθέτηση ή αφαίρεση του κολπικού. Αν νιώθετε άγχος για τη διαδικασία, πάρετε πρώτα 1-2 βαθιές αναπνοές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και ξεκινήστε!

Τοποθέτηση

 1. Αφού έχουμε εφαρμόσει τις οδηγίες καθαριότητας, πιάνουμε το κύπελλο μας και το πιέζουμε σταθερά από τη μία μεριά του θαλάμου συλλογής για να τυλιχτεί στο σχήμα του αγγλικού γράμματος C ή στο σχήμα τουλίπας. (σχέδιο 1,2). Το σχήμα επηρεάζει την αίσθηση, την ευκολία εισαγωγής καθώς και το σωστό άνοιγμα του κυπέλλου μέσα στον κόλπο. Δοκιμάστε και τα δύο για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει απόλυτα.
 2. Βρίσκουμε τη θέση που μας εξυπηρετεί η οποία μπορεί να είναι: α) όρθια με το ένα πόδι ανοιχτό και ελαφρά σηκωμένο και στερεωμένο σε σταθερό σημείο, όπως το χείλος της μπανιέρας β)όρθια κάνοντας ένα χαμηλό κάθισμα με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά (θέση βατράχου) γ) καθιστή ή ημικαθιστή στην τουαλέτα. Είναι προσωπική επιλογή της γυναίκας η θέση που εξυπηρετεί την ευκολότερη εισαγωγή του κολπικού κυπέλλου. Δεν το τοποθετούμε ενώ είμαστε ξαπλωμένες σε κρεβάτι.
 3. Πλησιάζουμε το κύπελλο περιόδου στην είσοδο του κόλπου κρατώντας το σταθερά τυλιγμένο (μεγαλύτερη προσοχή αν έχετε ιδιαίτερα μακριά νύχια). Με το ελεύθερο χέρι μας ανοίγουμε ελαφριά τα χείλη του αιδοίου και τοποθετούμε το κυπελλάκι απαλά και βαθιά  μέσα στον κόλπο έως να νιώσουμε μία ελαφριά αντίσταση (σχέδιο 3,4). Κατά την κίνηση εισαγωγής δίνουμε μία ελαφριά κλίση προς τον κόκκυγα (δηλαδή προς τη μέση μας και όχι προς την κοιλιά). Τα εμμηνορροϊκά υγρά και η φυσική λίπανση του κόλπου είναι αρκετά για την απαλή εισαγωγή του στον κόλπο. Αν ωστόσο έχετε πρόβλημα ξηρότητας κόλπου, ή λόγω άγχους, μπορείτε να βρέξετε λίγο το κυπελλάκι σας ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό που να είναι φιλικό προς τον κόλπο και τη σιλικόνη.
 4. Το κύπελλο κατά την εισαγωγή του στον κόλπο είναι διπλωμένο. Μόλις εισέλθει στον κόλπο θα νιώσετε μία απαλή κίνηση και είναι ο θάλαμος συλλογής που ανοίγει πάλι στο αρχικό του σχήμα και ακουμπά μαλακά στα τοιχώματα του κόλπου νιώθοντας να κάνει ένα ελαφρύ “pop”! Πριν αφήσετε τον θάλαμο συλλογής, όπως τον κρατάτε με τα δάκτυλα σας στη βάση του, κάντε μία ελαφριά περιστροφή στο κυπελλάκι, ώστε να είναι σίγουρο πως ΑΝΟΙΞΕ και αγκάλιασε σωστά τον κόλπο. Αν δεν έχει ανοίξει σωστά, τότε θα κρατήσει πτυχές στο σχήμα του και θα έχετε διαρροές.
 5. Αφού έχουμε βάλει βαθιά το κύπελλο μας και κάνουμε την περιστροφή, στη συνέχεια είτε κάνουμε μία μικρή ώθηση προς τα κάτω με τους πυελικούς μυς, είτε τραβάμε πολύ ελαφριά τη λαβή προς τα κάτω για να νιώσουμε μία αντίσταση. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σίγουρες  πως το κύπελλο κατέβηκε ελάχιστα, δεν έχει μείνει πολύ βαθιά ώστε να προσπερνάει τον τράχηλο και έχει “σφραγίσει” σωστά στους μυς του κόλπου.
 6. Το στέλεχος-λαβή στο κάτω μέρος του κυπέλλου συνήθως είναι σχεδόν όλο μέσα στον κόλπο. Δεν είναι στόχος να προεξέχει έξω από τα χείλη του αιδοίου όπως το σκοινάκι του ταμπόν. Η λαβή υπάρχει απλά για να μας βοηθάει να βρίσκουμε εύκολα το κύπελλο μέσα στον κολπικό κανάλι και ειδικά τις αρχάριες που αγχώνονται με τη διαδικασία. ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΜΕ ΠΟΤΕ τη λαβή για να αφαιρέσουμε το κύπελλο περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου ο κόλπος έχει μικρότερο μήκος, ενδέχεται η λαβή να εξέχει λίγο εκτός του κόλπου. Συνήθως δεν ενοχλεί καθόλου. Στα περισσότερα κύπελλα μπορεί να κοπεί και να μικρύνει στο μήκος που σας εξυπηρετεί. Ορισμένες γυναίκες έμπειρες στη χρήση κολπικού κυπέλλου, επιλέγουν να κόψουν τελείως τη λαβή.
 7. Κάθε 12 ώρες το ανώτερο πρέπει να αφαιρείτε, αδειάζετε, ξεπλένετε, επανατοποθετείτε. Στις αρχικές χρήσεις προτείνουμε να αλλάζετε το κύπελλο περιόδου κάθε 4-5 ώρες, μέχρι να μάθετε να προσδιορίζετε τα προσωπικά δεδομένα ροής. Επίσης οι ώρες χρήσης αλλάζουν αναλόγως την προσωπική ροή και την ημέρα της περιόδου. Το κύπελλο περιόδου κανονικά θεωρείτε γεμάτο όταν τα εμμηνορροϊκά υγρά είναι ελάχιστα κάτω από τις οπές αερισμού.

Αφαίρεση

 1. Για να το αφαιρέσετε πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και τα ξεπλένετε επιμελώς. Στις ίδιες θέσεις κορμού που κάνατε την εισαγωγή, στις ίδιες προτείνουμε και την αφαίρεση. Αν έχετε άγχος οι μύες του κόλπου θα είναι σε σύσπαση και θα εμποδίζουν την εύκολη διαδικασία. Πάρτε δύο βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε τους μυς σας.
 2. Εισάγετε στον κόλπο τον δείκτη και τον αντίχειρα σας και βρίσκετε τη λαβή και τον θάλαμο συλλογής.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως πριν τραβήξετε το κύπελλο για να το αφαιρέσετε, πρέπει να δημιουργήσετε ένα μικρό κενό ανάμεσα από το κύπελλο περιόδου και τα τοιχώματα του κόλπου με τον δείκτη σας. Αυτό το κενό είναι απαραίτητο για να αποσφραγίσει το κύπελλο από την πίεση των μυών του κόλπου και να αφαιρεθεί εύκολα. Αντίθετα αν δεν δημιουργηθεί αυτό το κενό, δημιουργείτε η αίσθηση “βεντούζας” και η διαδικασία αφαίρεσης δυσκολεύει, δημιουργεί άγχος και αίσθηση πίεσης στον τράχηλο.

 1. Με τον δείκτη μας πιέζουμε το κύπελλο στη μέση του θαλάμου ή ακόμα πιο ψηλά προς το στεφάνι, αν μπορούμε για να απομακρύνουμε το κύπελλο από τα τοιχώματα του κόλπου (σχέδιο 4).
 2. Δεν πιέζουμε πολύ τον θάλαμο συλλογής γιατί θα δημιουργήσουμε υπερχείλιση στα υγρά που έχει μαζέψει.
 3. Με μία σταθερή κίνηση, κρατώντας τον θάλαμο συλλογής τραβάμε αργά και σταθερά έξω από τον κόλπο. Αν νιώσετε αντίσταση, σημαίνει πως δεν έχει αποσφραγίσει το κύπελλο από τα τοιχώματα του κόλπου. Αν η κίνηση αφαίρεσης του κυπέλλου είναι σταθερή και δεν είναι απότομη, το κυπελλάκι σας θα εξέλθει απαλά από τον κόλπο χωρίς να λερωθείτε καθόλου και χωρίς να χυθούν τα εμμηνορροϊκά υγρά.
 4. Μην τραβάτε τη λαβή σαν σκοινάκι του ταμπόν. Η λαβή είναι μόνο για τον εύκολο εντοπισμό του κυπέλλου και όχι για την αφαίρεση του.
 5. Αδειάστε τα εμμηνορροϊκά υγρά στην τουαλέτα, ξεπλένετε καλά με τρεχούμενο νερό το κυπελλάκι σας και επανατοποθετείτε. Δεν χρειάζεται αποστείρωση. Σκουπίστε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα από μικρές σταγόνες περιόδου που πιθανόν να δημιουργήθηκαν από τη διαδικασία αλλαγής. Είσαστε έτοιμες πάλι για τη μοναδική εμπειρία προστασίας και ελευθερίας στις μέρες της περιόδου !

Στην περιγραφή ή στην πρώτη χρήση ενδέχεται να φαίνεται πολύπλοκο ή δύσκολο. Μετά τον 1ο-2ο κύκλο χρήσης του κυπέλλου, όλες οι γυναίκες επιβεβαιώνουν πως η διαδικασία είναι απίστευτα απλή και γρήγορη! Σε παγκόσμια έρευνα έχει αποδειχθεί ότι εννέα στις δέκα γυναίκες που δοκίμασαν κύπελλο περιόδου, δεν ξαναγύρισαν στην προηγούμενη συνήθεια του. Με το κύπελλο περιόδου έχεις μία μοναδική αίσθηση καθαριότητας και προστασίας από διαρροές και οσμές περιόδου!

Αυτό ζητάς!

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15€