Μεγεθολόγιο

Γενικές οδηγίες

Η επιλογή του κολπικού σου κυπέλλου τώρα πιο εύκολα, πιο σίγουρα, πιο υπεύθυνα! Κάνε το quiz επιλογής μεγέθους και μάθε τον τύπο και το νούμερο που ταιριάζει στο σώμα σου!

Σημαντικά κριτήρια επιλογής κυπέλλου, είναι η ΗΛΙΚΙΑ και αν έχουμε κάνει ΤΟΚΕΤΟ. Καθορίζουν το μέγεθος του κυπέλλου που σου ταιριάζει. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλα τα είδη που χρησιμοποιούμαι, υπάρχουν και επιπλέον, δευτερεύοντα κριτήρια για να επιλέξουμε κύπελλο. Όπως αν φοράς ένα παπούτσι Νο 38, δεν σημαίνει πως όλα τα 38 έχουν ακριβώς την ίδια φόρμα και συμπεριφορά στο πόδι σου. Τα επιπλέον κριτήρια μπορούν να σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και μέσω αυτού, να επιλέξεις με λεπτομέρεια ποιο κύπελλο σου ταιριάζει. Ωστόσο υπενθυμίζουμε πως τα βασικά κριτήρια είναι η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ.

Γενικά οι παράγοντες που συνυπολογίζουμε για να επιλέξουμε όσο καλύτερα μπορούμε το νούμερο και τον τύπο του κολπικού κυπέλλου είναι:

  • Η ηλικία καθορίζει την κατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους. Όσο μεγαλώνουμε και αν δεν έχουμε επαφή με γυμναστική ή τουλάχιστον με ασκήσεις Kegel, το τοιχώματα του κόλπου χάνουν τη δυναμική τους και τη σφριγηλότητα τους. Αποτέλεσμα είναι να χρειαζόμαστε ένα πιο πλατύ κύπελλο για να έχουμε καλή επαφή με τα τοιχώματα του κόλπου και να μην έχουμε διαρροές. Οι διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ τους, ουσιαστικά είναι 2-5 χιλιοστά, ωστόσο πετυχαίνουμε καλύτερη εφαρμογή και μέγιστη προστασία από διαρροές.
  • Ο τοκετός αντίστοιχα, είναι παράγοντας που θα επηρεάσει τη σφριγηλότητα των μυών και καθορίζει όπως είδαμε προηγουμένως την επιλογή του κυπέλλου.
  • Η κατάσταση του πυελικού εδάφους επηρεάζεται από τη σχέση μας με τη γυμναστική. Ένα γυμνασμένο σώμα αντιστοιχεί σε ένα κόλπο με δυνατούς μυς. Αν δεν υπάρχει επαφή με τη σωματική άσκηση, μία εναλλακτική είναι οι κολπικοί μύες μπορούν να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα τους με ασκήσεις Kegel. Το επιπλέον σωματικό βάρος επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάσταση του πυελικού εδάφους και συνήθως οδηγεί στην επιλογή μεγαλύτερου κυπέλλου.
  • Το μέσο βάθος του κόλπου είναι 7-9 εκατοστά. Η απόσταση αυτή έχει διακυμάνσεις και αλλαγές κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του έμμηνου κύκλου, κατά τη σεξουαλική πράξη και και με την ηλικία. Κατά τη σεξουαλική επαφή ο τράχηλος “ανεβαίνει” προς τα πίσω, σε κάποιες περιπτώσεις έως και 200%! Αντίθετα κατά την πρώτη και δεύτερη μέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου ο τράχηλος “χαμηλώνει” ελαφρά μέσα στον κόλπο. Συνήθως συνυπάρχει και μικρό οίδημα λόγω των ορμονικών αλλαγών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το κολπικό κανάλι να έχει διαφορά μήκους από τις υπόλοιπες μέρες και ο τράχηλος μας να έχει την πιο “χαμηλή” του θέση. Είναι σπάνιο το μήκος του κόλπου ακόμα και αυτές τις μέρες να είναι μικρότερο από τον μέσο όρο των περισσότερων κυπέλλων. Ωστόσο η μέτρηση του βάθους του κολπικού καναλιού θα μας δώσει ένα επιπλέον στοιχείο για την καλύτερη επιλογή τύπου και μεγέθους.
  • Η ποσότητα εμμηνορροϊκών υγρών σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και φυσικά έχει αυξομειώσεις κατά τις μέρες της περιόδου. Υπάρχουν κύπελλα με ελαφρά μεγαλύτερη χωρητικότητα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Κάνε το quiz για να επιλέξεις το σωστό μέγεθος εδώ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15€