Συχνές ερωτήσεις

(Αν δεν ξέρεις καθόλου τι είναι κύπελλο περιόδου, πάτησε πρώτα εδώ για μία βασική ενημέρωση, διαφορετικά συνέχισε την ανάγνωση)

Αν μιλήσεις με μία γυναίκα που χρησιμοποιεί κύπελλο περιόδου θα σου πει με απόλυτη βεβαιότητα πως η εφαρμογή του κυπέλλου είναι θέμα ελάχιστων δευτερολέπτων! Ωστόσο ως ένα νέο προϊόν για ορισμένες φίλες, είναι αναμενόμενο να δημιουργεί απορίες. Έχουμε καταγράψει τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από γυναίκες που δεν έχουν εμπειρία στα κύπελλα περιόδου και προσπαθούμε συνέχεια να τις εμπλουτίζουμε. Αν δεν βρεις την απάντηση που έψαχνες παρακάτω, κάλεσε μας! Οι απορίες σου είναι απορίες όλων των γυναικών και είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε.

Οι πιο συνηθισμένες απορίες, είναι  ερωτήσεις για την τοποθέτηση, ερωτήσεις για το ίδιο το προϊόν,  και δεν λείπουν οι ερωτήσεις… άγχους του αρχαρίου! (φυσικό να υπάρχουν και αυτές). Ας τις δούμε αναλυτικά:

#1. Είναι υγιεινό σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους;

Παγκοσμίως θεωρείται η πιο υγιεινή μέθοδος διαχείρισης της περιόδου! Μία γρήγορη σύγκριση με τις δύο πιο κλασικές μεθόδους θα στο επιβεβαιώσουν! Το αίμα που απορροφά μία σερβιέτα, έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριών και τη χαρακτηριστική οσμή του αίματος της περιόδου! Τα εμμηνορροϊκά υγρά όσο είναι μέσα στον κόλπο δεν μυρίζουν! Μην ξεχνάμε βέβαια και το γεγονός πως “κάθεσαι” επάνω σε όλη αυτή τη συσσώρευση οξειδωμένου αίματος για ώρες! Το ταμπόν απορροφά εσωτερικά στον κόλπο τα εμμηνορροϊκά υγρά, απορροφά ταυτόχρονα και τη φυσική υγρασία του κόλπου με αποτέλεσμα να διαταράσσει το ph και να προκαλεί ξηρότητα κόλπου. Επίσης αφήνει χνούδι στον κόλπο, από υλικά που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία με λευκαντικούς παράγοντες, χλώριο και φθαλικές ενώσεις. Τα κύπελλα περιόδου είναι η εξέλιξη των ιατροτεχνολικών βοηθημάτων υγιεινής και είναι σαφώς πιο υγιεινή μέθοδος διαχείρισης της περιόδου σε σύγκριση με τις παλαιότερες μεθόδους. Μπορείς να δεις αναλυτικά τις διαφορές στην κατηγορία “τι είναι τα εμμηνορροϊκά κύπελλα”. Η ιατρική σιλικόνη των κυπέλλων που αντιπροσωπεύουμε, ως υλικό έχει βιοσυμβατότητα (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιμο εμφύτευμα) με το σώμα μας και έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA.

#2. Που “μπαίνει” το κύπελλο περιόδου;

Για κάποιες φίλες που δεν έχουν ασχοληθεί με την ανατομία του κόλπου, αυτή η ερώτηση προκαλεί μεγάλο άγχος καθώς φοβούνται πως το κύπελλο μπορεί να τις ενοχλήσει ή ακόμα και να σταματήσει τη ροή της περιόδου ή να το χάσουν μέσα στον κόλπο. Φυσικά και δεν είναι έτσι η διαδικασία!  Το κύπελλο περιόδου εισέρχεται μέσα στο κολπικό κανάλι. Στον ίδιο “χώρο” που εισέρχεται το ανδρικό γεννητικό όργανο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στο βάθος του κόλπου, είναι ο τράχηλος και μέσα από μία μικρή οπή του τραχήλου, ρέουν τα εμμηνορροϊκά υγρά μέσα στον κόλπο. Ακριβώς εκεί, μέσα στον κόλπο είναι το κύπελλο περιόδου, όπου συλλέγει τα υγρά της περιόδου όπως εκείνα ρέουν φυσιολογικά.

#3. Θα το αισθάνομαι όταν κάθομαι; Νομίζω πως είναι μεγάλο και άβολο και πως θα το νιώθω να “είναι εκεί”!

Όταν το κυπελλάκι σου έχει το σωστό μέγεθος και έχει τοποθετηθεί σωστά δεν το νιώθεις καθόλου! Οποιαδήποτε αίσθηση πίεσης στην περιοχή και στην ουροδόχο κύστη δείχνει πως κάτι δεν έχεις κάνει σωστά. Συνήθως οφείλεται είτε σε λάθος τοποθέτηση είτε απλά στο άγχος που έχουν οι αρχάριες χρήστριες. Αν το στέλεχος-λαβή είναι μακρύ και εξέχει στα χείλη του αιδοίου, τότε πρέπει να το κόψεις (δες οδηγίες χρήσεως). Ας θυμηθούμε την πρώτη φορά που βάλαμε ταμπόν ή ακόμα και σερβιέτα! Δεν τα καταφέραμε τέλεια με την πρώτη και τα νιώθαμε πως είναι “εκεί”! Αλλά να είσαι σίγουρη, δεν νιώθεις καθόλου το κύπελλο περιόδου σου και είναι σαν να μην έχεις περίοδο!

#4. Πόσες ώρες μπορώ να χρησιμοποιήσω το κυπελλάκι μου;

Κάθε  γυναίκα έχει διαφορετική ροή τις μέρες της περιόδου και φυσικά η ροή διαφοροποιείται και για την ίδια τη χρήστρια, από την πρώτη έως την τελευταία μέρα του κύκλου. Το κύπελλο περιόδου θεωρείται γεμάτο όταν τα εμμηνορροϊκά υγρά έχουν φτάσει λίγο κάτω από τις οπές αερισμού. Ανεξάρτητα όμως με το δεδομένο χωρητικότητας, το σωστό είναι κάθε 12 ώρες το ανώτερο να αδειάζεις το κύπελλο σου. Σε  γυναίκες με μεγάλη ροή την πρώτη-δεύτερη μέρα της περιόδου, μπορεί να χρειαστεί να αδειάζει κάθε 4-5 ώρες. Μετά τον δεύτερο κύκλο χρήσης θα ξέρεις τα προσωπικά σου δεδομένα. Δώδεκα ώρες όμως σημαίνει βόλτα χωρίς αλλαγή στη δουλειά ή στη βόλτα ή στην παραλία!!

#5. Υπάρχει πιθανότητα να έχω διαρροές με το κολπικό κύπελλο;

Tα κύπελλα που αντιπροσωπεύουμε είναι μελετημένα, δοκιμασμένα και   παρέχουν 100% προστασία από τις διαρροές ακόμα και γυμνή! Για να έχεις διαρροή συνυπάρχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:

  • Χρησιμοποιείς λάθος νούμερο
  • Δεν το έχεις τοποθετήσει σωστά
  • Πολύ σκληρή γυμναστική ή ακραίες θέσεις της yoga και δεν επέλεξες το αντίστοιχο κύπελλο
  • Έχει γεμίσει επάνω από τις οπές αερισμού και θέλει άδειασμα

#6. Μπορώ να φοράω το κολπικό κύπελλο ενώ είμαι σε αναμονή της  περιόδου ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να λερωθώ  με την ξαφνική εμφάνιση της περιόδου;

Φυσικά και μπορείς να φορέσεις το κυπελλάκι σου από το πρωί και να φύγεις για τις ημερήσιες υποχρεώσεις σου χωρίς να έχεις το άγχος της εμφάνισης της περιόδου. Το κύπελλο περιόδου δεν απορροφά κολπικά υγρά, με αποτέλεσμα δεν προκαλεί ξηρότητα του κόλπου και είναι άνετο και ασφαλές ακόμα και στη φάση αναμονής. Δεν προκαλεί την άβολη αίσθηση που έχεις όταν αφαιρείς ένα στεγνό ταμπόν.

#7. Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή ενώ κάνω χρήση του κολπικού κυπέλλου;

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής πρέπει να αφαιρείς το εμμηνορροϊκό σου κύπελλο. Ωστόσο σε παγκόσμια forum με θέμα τα κύπελλα περιόδου, έχουν αναφερθεί πάρα πολλές περιπτώσεις γυναικών που κράτησαν το κύπελλό τους κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Αν είναι κάτι που ενδέχεται να επιλέξεις ωστόσο, θα πρέπει η λαβή να είναι αρκετά κομμένη.

#8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κύπελλο περιόδου ενώ δεν έχω ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα;

Η χρήση του απαγορεύεται σε αυτήν την περίπτωση μόνο για λόγους κοινωνικών κανόνων και συνηθειών. Από θέμα υγιεινής και χρήσης δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος απαγόρευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την πρώτη περίοδο μίας έφηβης. Πρέπει να γνωρίζεις πως παρόλο που ο παρθενικός υμένας είναι ελαστικός μπορεί να υποστεί ρήξη με τη χρήση ενός εμμηνορροϊκού κυπέλλου. Επίσης είναι καλό η γυναίκα που θα χρησιμοποιήσει το κύπελλο να έχει εξοικειωθεί με το σώμα της και τους κανόνες υγιεινής, δεδομένα που απουσιάζουν κάποιες φορές στις εφηβικές ηλικίες. Στις ανήλικες γυναίκες προτείνουμε να το συζητήσουν με τους γονείς τους και φυσικά να επιλέξουν το ειδικό μέγεθος που είναι για έφηβες.

#9. Με προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Το εμμηνορροϊκό κυπελλάκι δεν σε προστατεύει από την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

#10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κολπικό κύπελλο ενώ έχω ενδοκολπικό εμφύτευμα αντισύλληψης;

Δεν υπάρχει απαγόρευση χρήσης. Ωστόσο κάθε εμφύτευμα είναι διαφορετικό και κάθε οργανισμός μοναδικός. Σου προτείνουμε να διαβάσεις καλά τις οδηγίες χρήσης για σωστή τοποθέτηση/αφαίρεση καθώς και να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου.

#11. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω το κύπελλο περιόδου στη θάλασσα και στην πισίνα;

Φυσικά! Ειδικά εκεί ειδικά θα το λατρέψεις καθώς δεν χρειάζεται να το αλλάξεις μόλις βγεις από τη θάλασσα όπως υποχρεώνεσαι με το ταμπόν. Δεν απορροφά νερό και δεν κινδυνεύεις από μικρόβια που μπορεί να αναπτυχθούν ειδικά στο βρεγμένο σκοινάκι του ταμπόν. Είναι σαφώς πιο υγιεινό και πιο πρακτικό! Σου προσφέρει μοναδική ελευθερία κινήσεων και προστασία ακόμα και με το πιο μικρό μαγιό! Δεν θα χρειαστεί να το αλλάξεις παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι ώρες που θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει για την αλλαγή. Η χρήση του ενδύκνειται και για θαλάσσια σπορ, επαγγελματική κολύμβηση, υποβρύχια κολύμβηση.

#12. Πηγαίνω στο γυμναστήριο και κάνω και χορό. Μπορώ να το εμπιστευτώ και να μη λερωθώ;

Τα κύπελλα περιόδου παγκοσμίως και με αυξανόμενους αριθμούς, αποτελούν την νέα επιλογή των γυναικών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον χορό. Ακόμα και σε πολύωρους μαραθωνίους έχει αποδειχθεί η καλύτερη λύση. Πρέπει να είναι άδειο όταν αρχίζει η προπόνηση, ο αγώνας ή ο χορός. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα ακόμα και σε περιπτώσεις αναστροφών του κορμού (όπου αυτές απαιτούνται). Δες από το κουίζ μας τα κύπελλα με προδιαγραφές για εντατική γυμναστική.

#13. Πώς το καθαρίζω;

Δες λεπτομέρειες εδώ

#14. Υπάρχει περίπτωση να λερώνομαι όταν αδειάζω το κυπελλάκι μου;

Στους πρώτους κύκλους μέχρι να μάθεις τη χρήση του, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που υπήρχαν μικρά “ατυχήματα”. Μόλις μάθεις τη χρήση του δεν υπάρχει κανένας λόγος να λερωθείς. Πρόσεχε να πιάνεις τη λαβή από όσο πιο κοντά στον θάλαμο μπορείς και να τραβάς με σταθερή κίνηση ενώ οι μύες του κόλπου να είναι χαλαροί.

#15. Χρειάζεται να αφαιρέσω το κύπελλο περιόδου όταν πηγαίνω στην τουαλέτα.

Το κύπελλο περιόδου δεν έχει σχέση με την ούρηση ή αφόδευση. Δεν αφαιρείς το κύπελλο όταν είσαι στην τουαλέτα.

#16. Πώς κόβω το στέλεχος-λαβή;

 Το στέλεχος-λαβή στα περισσότερα κύπελλα είναι εργονομικά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να κοπεί σε επίπεδα. Προτείνουμε να κόβεις μία-μία εγκοπή και να το δοκιμάζεις. Έτσι μόνο θα είσαι σίγουρη αν πρέπει να κόψεις κι άλλο. Ο θάλαμος μπορεί να μείνει μόνο με την τελευταία εγκοπή, δηλαδή σχεδόν χωρίς καθόλου λαβή. Όταν κόβεις τη λαβή φρόντισε να στρογγυλεύεις τις άκρες που μένουν.

#17. Έχω αλλεργία στο latex, θα έχω πρόβλημα με τη χρήση του κυπέλλου;

Tα κολπικά κύπελλα της εταιρείας Forenvia, είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη και δεν περιέχουν λάτεξ. Είναι ασφαλή στη χρήση από άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Επίσης δεν περιέχουν άρωμα, λευκαντικούς παράγοντες, φθαλικές ενώσεις, νίκελ, ερεθιστικές και χημικές ουσίες.

#18. Έχει αλλοιωθεί το αρχικό χρώμα, τι να κάνω;

Το αίμα είναι δύσκολος λεκές και υπάρχει πιθανότητα να χρωματίσει ελαφρώς το κυπελλάκι σoυ. Αυτό δεν επηρεάζει τη χρήση του σε κανένα επίπεδο. Καλύτερα να πλένεις το κυπελλάκι σου με κρύο νερό για λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστεί το χρώμα. Μπορείς να το βράσεις με νερό και ξύδι που βοηθάει την απομάκρυνση των λεκέδων. Αναλογία 1 μέρος ξύδι – 3 νερό. Πολύ καλό αποτέλεσμα επίσης έχει η παραμονή του μέσα σε οξυζενέ για μία νύχτα. Δεν θα μείνει κανένας λεκές!

#19. Γιατί πρέπει να μετρήσω τον τράχηλο μου; Θέλω να επιλέξω μέγεθος και έχω μπερδευτεί!

Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η ηλικία και ο τοκετός. Για να το καταλάβεις όμως καλύτερα θα σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε πως  φοράς νούμερο παπουτσιού 38. Αυτό δεν σημαίνει πως το πόδι σου είναι ίδιο με όλα τα υπόλοιπα πόδια του κόσμου που φορούν 38. Ή ότι σου κάνουν όλα τα 38 με την ίδια εφαρμογή! Θέλοντας λοιπόν να έχουμε περισσότερα κριτήρια για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή, μετράμε ένα ακόμα στοιχείο και αυτό είναι το βάθος που βρίσκεται ο τράχηλος μας. Συνήθως τα κύπελλα δεν μπορούν να εφαρμόσουν σωστά μόνο σε γυναίκες με πολύ χαμηλό τράχηλο. Αυτό όμως δεν είναι συνηθισμένο γεγονός. Δες τις οδηγίες πως μετράμε το βάθος του κόλπου μας για να αποφασίσεις αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών με χαμηλό τράχηλο. Οδηγίες μέτρησης βάθους κόλπου

#20. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορώ να βγάλω το κυπελλάκι μου;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να βγάλεις το κυπελλάκι σου! Ως αρχάρια όμως υπάρχει η περίπτωση αν αγχωθείς  και να δυσκολέψεις τη διαδικασία ή αν δεν έχεις διαβάσει τις οδηγίες και τραβήξεις το κύπελλο από τη λαβή. Αν αγχωθείς θα σφίγγεις τους μυς του κόλπου και τις κοντινές ομάδες μυών και δημιουργείς αντίσταση. Αν τραβήξεις το κύπελλο από τη λαβή, θα νιώσεις ένα “βεντουζάρισμα” που θα σε δυσκολέψει να αφαιρέσεις το κύπελλο, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μία ενόχληση στον τράχηλο. ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΜΕ ΠΟΤΕ το κύπελλο από τη λαβή! Αν ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες χρήσης, τότε θα δεις ότι η αφαίρεση του εμμηνορροϊκού κυπέλλου σου είναι μία πολύ απλή και φυσική διαδικασία ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ!

#21. Υπάρχει περίπτωση να….χάσω το κυπελλάκι μου μέσα στον κόλπο μου;

Όσο και να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει η απάντηση κατηγορηματικά είναι μία. ΟΧΙ! Ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες κίνησης του κορμού, το κυπελλάκι σου θα είναι πάντα εκεί! Είναι εύκολα ανιχνεύσιμο και ακόμα πιο εύκολο να αφαιρεθεί.

#22. Υπάρχει περίπτωση να με τραυματίσει το κύπελλο περιόδου μου;

Η ιατρική σιλικόνη είναι το υλικό που φτιάχνονται παγκοσμίως οι κορυφαίες θηλές μπουκαλιών και πιπίλες για μωρά και πολλά εμφυτεύματα που παραμένουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ατοξικό και έχει υψηλή βιοσυμβατότητα με το ανθρώπινο σώμα. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι τα νύχια σου. Πολλές γυναίκες με αρκετά μακριά νύχια προτιμούν να φορούν γάντια μίας χρήσεως, για να αποκλείσουν πιθανές μικροεκδορές στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

#23. Υπάρχει περίπτωση να πέσει έξω από τον κόλπο μου το κύπελλο περιόδου μου;

Το κολπικό κύπελλο δεν μπορεί να γλιστρήσει έξω από τον κόλπο παρά μόνο αν είναι λάθος μέγεθος (μικρότερο) ή σε παθολογικές καταστάσεις σοβαρής πτώσης μήτρας ή προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Αυτά είναι δεδομένα που η γυναίκα είναι σίγουρα ενήμερη από τον γιατρό της καθώς αποτελούν ιδιαίτερες παθολογικές καταστάσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη απορία έχεις! Κάλεσε μας τηλεφωνικά, στείλε μήνυμα είτε inbox στο Facebook/Instagram, είτε κάτω από οποιαδήποτε δημοσίευση. Μην ξεχνάς υπάρχει επίσης η φόρμα επικοινωνίας και το email! Αμέσως θα έχεις την απάντησή σου!

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15€