Γυμναστική και αλλαγές κατά τον έμμηνο κύκλο σου Καταχωρήθηκε στο: Information

Κάθε φάση του έμμηνου κύκλου προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα ορμονών στο σώμα σου και κατά συνέπεια αλλαγές στο σώμα, στη διάθεση, στην αντοχή και στο αίσθημα κόπωσης που έχεις. Ο κύκλος σου χωρίζεται σε δύο βασικές φάσεις, την ωοθηλακική φάση από την 1η-14η μέρα, και την ωχρινική ή εκκριτική φάση, που διαρκεί περίπου από τη 15η έως την 28η μέρα του κύκλου σου.

Στην πρώτη φάση υπερέχουν τα οιστρογόνα ενώ στη δεύτερη η προγεστερόνη. Στη συνέχεια έχουμε χωρίσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις μέρες του κύκλου για να έχεις καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς του σώματος σου.

1η-12η Μέρα

Είσαι σε πολύ καλή ψυχική, πνευματική και σωματική κατάσταση, καθώς τα οιστρογόνα προσφέρουν αντοχή στον πόνο και στην κόπωση, βέλτιστη σωματική ικανότητα, υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και πολύ καλή διάθεση! Μπορείς να κάνεις άφοβα ασκήσεις υψηλής έντασης καθώς το σώμα σου θα ανταποκριθεί με μεγάλη ευκολία. Η ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος αυξάνεται ελαφρά και χρειάζεσαι ισορροπημένες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

12η-17η Μέρα

Το ωάριο απελευθερώνεται και αρχίζει την πορεία του για τη γονιμοποίηση. Οιστρογόνα και προγεστερόνη είναι στα κορυφαία επίπεδα και αντίστοιχα ανεβαίνει συνεχώς και η τεστοστερόνη. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, έχεις τα κορυφαία αποτελέσματα και ειδικά σε ότι απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση. Οι αθλήτριες στίβου και αντίστοιχων αθλημάτων, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντοχής κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών του κύκλου. Είναι η κορυφαίες μέρες για κάψιμο λίπους καθώς το σώμα δεν καταναλώνει τα αποθέματα γλυκογόνου αλλά χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λίπος. Ταυτόχρονα δεν έχουν αρχίσει οι γνωστές “λιγούρες”!

17η-28η Μέρα

Τα οιστρογόνα μειώνονται και η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που επικρατεί. Η θερμοκρασία του σώματος σου ανεβαίνει και γενικά κουράζεσαι πιο εύκολα. Οι σωματικές και ψυχικές σου αντοχές είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το σώμα σου αρχίζει σταδιακά την κατακράτηση υγρών. Η πίεση για υψηλή απόδοση στις προπονήσεις, το μόνο που θα φέρει είναι μεγαλύτερη κούραση και αυξημένη πιθανότητα τραυματισμών αυτές τις μέρες του κύκλου. Κανονικά πρέπει να χαμηλώσεις την ένταση της προπόνησης και να μην οδηγείς το σώμα σου σε ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο είναι η κορυφαία περίοδος για κάψιμο λίπους! Αν αυτές τις μέρες προσέξεις τη διατροφή σου και αποφύγεις τα κακά λιπαρά και το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων, τότε το σώμα σου θα κάψει σημαντικό ποσοστό λίπους για καύσιμο. Φυσικά όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι αυτές οι μέρες συνοδεύονται με μία απίστευτη ανάγκη για γλυκά και υδατάνθρακες! Ο λόγος είναι η απότομη πτώση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, αλλά και η μειωμένη αίσθηση της γλυκιάς γεύσης. Για να νιώσουμε το ίδιο επίπεδο γλυκιάς γεύσης, αυτές τις μέρες χρειαζόμαστε υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης. Φυσικά είναι καλό να αντισταθούμε και να καταπολεμήσουμε αυτές τις αντισταθμιστικές τάσεις του οργανισμού και να κάψουμε περιττό λίπος!

Μύκητες και γυμναστική

Κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι καλό να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης για την υγιεινή τόσο του οργανισμού μας αλλά και ιδιαίτερα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του κόλπου. Το 2014 το αμερικάνικο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (National Institutes of Health, NIH), ανέλυσε δείγματα από τα μηχανήματα των γυμναστηρίων στο Μέμφις, του Τενεσί και διαπίστωσε ότι όλα ήταν μολυσμένα με μικρόβια. Ανάμεσα στα μικρόβια που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονταν ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα και ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA). Αντίστοιχες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύθηκαν το 2016, είχαν δείξει ότι τα στατικά ποδήλατα είχαν κατά μέσον όρο 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα ο δίσκος φαγητού μιας σχολικής καφετέριας. Επιπλέον, οι κυλιόμενοι διάδρομοι είχαν κατά μέσον όρο 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι η βρύση σε μία δημόσια τουαλέτα και τα ελεύθερα βάρη 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας. Συνολικά, κάθε όργανο που εξετάστηκε έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, με το σχεδόν 70% των βακτηρίων να είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Οπότε αυστηρά θα πρέπει να ακολουθούμε τους εξής κανόνες:

1) Πλένουμε τα χέρια μας ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

2) Δεν ακουμπάμε το πρόσωπο μας όσο κάνουμε άσκηση

3) Φοράμε ρούχα και εσώρουχα που επιτρέπουν στο σώμα να αερίζεται

4) Μόλις τελειώσει η προπόνηση κάνουμε ντους και φοράμε καθαρά εσώρουχα και ρούχα

5) Πλένουμε πάντα τα ρούχα που φορέσαμε στη προπόνηση

Πιο συγκεκριμένα η άθληση τις μέρες της περιόδου έχει αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και προσοχής. Αν χρησιμοποιείς σερβιέτα μπορεί να προκληθούν τριβές και ερεθισμός των εξωτερικών γεννητικών ή και να έχεις αυξημένη πιθανότητα μυκητιάσεων και λοιμώξεων λόγω της οξείδωσης του αίματος επάνω στη σερβιέτα που ακουμπάει στο σώμα σου. Με το κορδονάκι του ταμπόν να βρέχεται είτε από ούρα είτε από ιδρώτα, αντίστοιχα η πιθανότητα μυκητιάσεων και λοιμώξεων είναι αυξημένη.

Η χρήση κυπέλλου περιόδου συνεχώς κερδίζει έδαφος στο χώρο του αθλητισμού, με αθλήτριες όλων των ειδών να επιλέγουν κολπικό εμμηνορροϊκό κύπελλο, για το υψηλό επίπεδο προστασίας, τη μοναδική αίσθηση καθαριότητας αλλά και την κορυφαία υγιεινή που προσφέρει για τον κόλπο και τον οργανισμό συνολικά.

« Δωρεάν κύπελλα περιόδου, ταμπόν και σερβιέτες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Αγγλίας
Σύνδρομο Τοξικής καταπληξίας (Σοκ) TSS »