Περίοδος Και Κολύμβηση Καταχωρήθηκε στο: Information

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κολύμβηση με περίοδο

Μπορώ να κολυμπάω με περίοδο; Είναι ασφαλές; Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία; Μπορεί να πάθω μόλυνση; Θα λερωθώ; Θα έχω διαρροή στη θάλασσα ή στην πισίνα; Σε κάποιες χώρες οι γυναίκες αναρωτιούνται…..Έχω αυξημένες πιθανότητες να μου επιτεθεί καρχαρίας;; (κι όμως είναι πραγματικό άγχος για ορισμένες γυναίκες)!

Πολλές ερωτήσεις, πολλή διάθεση για βουτιές, το καλοκαίρι και οι απαντήσεις είναι εδώ!

1) Μπορεί να πάθω λοίμωξη από μολυσμένα νερά θάλασσας ή πισίνας όταν κολυμπάω με περίοδο;

Στις σωστά συντηρημένες πισίνες και στις ακτές που δεν έχουν υποστεί κάποιας μορφής μόλυνση, δεν κινδυνεύεις να πάθεις κάτι από την κολύμβηση με περίοδο. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι μόλις βγεις από το νερό. Αν χρησιμοποιείς κύπελλο περιόδου δεν έχεις κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να κάνεις καμία αλλαγή (εκτός αν είναι ούτως ή άλλως η ώρα να αδειάσεις το κύπελλό σου). Αν όμως χρησιμοποιείς ταμπόν, πρέπει να το αλλάξεις αμέσως γιατί έχει αυξημένη πιθανότητα βακτηριδιακών λοιμώξεων. Αν κάνεις γυμνισμό πρέπει να προσέχεις την πετσέτα που θα καθίσεις να είναι στεγνή και καθαρή. Περισσότερο λοιπόν κινδυνεύεις από την ώρα που θα βγεις από τη θάλασσα και κυρίως ο λόγος είναι πως κατά τις μέρες της περιόδου, αλλάζει το ph του κόλπου και γινόμαστε πιο επιρρεπής στις κολπικές λοιμώξεις. Οπότε αποφεύγουμε την παρατεταμένη υγρασία και τις βρώμικες επιφάνειες.

Αν η πισίνα δεν χρησιμοποιεί σωστά μέσα καθαρισμού και απολύμανσης ή είσαι σε παραλία μολυσμένη, κινδυνεύεις είτε έχεις είτε δεν έχεις περίοδο.

2) Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η συσχέτιση ηλιοθεραπείας και αύξησης της ροής των εμμηνορροϊκών υγρών είναι πολύ μικρή και αφορά την αγγειοδιαστολή λόγω ζέστης και την χαλάρωση των μυών της μήτρας (μυομήτριο). Ωστόσο είναι ακίνδυνη γιατί είναι ελάχιστη η αύξηση. Αν μία γυναίκα χάνει 2-3 κουταλάκια αίμα κατά την περίοδο (μην μπερδεύετε το πραγματικό αίμα με το σύνολο των εμμηνορροϊκών υγρών που χάνουμε), αν κολυμπάει θα χάσει μισό κουταλάκι ακόμα κατά μέσο όρο. Φυσικά αναφερόμαστε στον υγιεινό τρόπο ηλιοθεραπείας που αποκλείει τις ώρες 14:00-17:00. Αυτό που περισσότερο αυξάνεται με τη ζέστη και την εφίδρωση, είναι η κακή διάθεση και ανάγκη για υγρά, που αν δεν καλυφθεί θα προκαλέσει ατονία και ζαλάδα. Πολύ σημαντικός παράγοντας στο να μην έχουμε κακή διάθεση, είναι η αίσθηση καθαριότητας που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε άνετα κατά τη διάρκεια μία ζεστής μέρας με περίοδο.

3) Θα έχω διαρροές μέσα στην πισίνα ή στη θάλασσα;

Η διαφορετική πίεση που ασκείται από το νερό στα κοιλιακά τοιχώματα, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, μειώνει λίγο τη ροή της περιόδου για όση ώρα είσαι μέσα στη θάλασσα. Μόλις βγεις στην παραλία σύντομα ο οργανισμός επανέρχεται στην κανονική ροή της ημέρας που διανύεις. Αν φοράς κύπελλο περιόδου ή ταμπόν δεν υπάρχει πιθανότητα να έχεις διαρροή μέσα στην πισίνα ή στη θάλασσα.

4) Μπορεί το κρύο νερό της θάλασσας να επιβαρύνει τις κράμπες και τους πόνους περιόδου;

Παρόλο που οι κράμπες περιόδου έχουν ανάγκη από ελαφριά ζέστη, ταυτόχρονα έχουν ανάγκη και από ελαφριά γυμναστική. Το κρύο νερό πιθανόν να ενοχλήσει και να επιβαρύνει τις κράμπες αλλά ταυτόχρονα η κολύμβηση ως ήπια άσκηση, βοηθά την μείωση των φαινομένων κράμπας κατά τις μέρες της περιόδου. Αν υποφέρεις από κράμπες περιόδου “άκουσε¨ τον οργανισμό σου και θα ξέρεις τι ισχύει για εσένα.

5) Έχω αυξημένες πιθανότητες να μου επιτεθεί καρχαρίας;

Στις χώρες που υπάρχουν συχνά κρούσματα επίθεσης καρχαριών, οι γυναίκες ανησυχούν για αυτήν την πιθανότητα. Ωστόσο η Marie Levine, ερευνήτρια και ιδρύτρια του “The Shark Research Institute” μετά από 30 χρόνια απασχόλησης σχετικά με τη ζωή και τη συμπεριφορά των καρχαριών, επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της περιόδου με αύξηση επιθέσεων σε γυναίκες. Το ίδιο ακριβώς βεβαιώνει και ο οργανισμός International Shark Attack File που καταγράφει τις επιθέσεις των καρχαριών διεθνώς.

6) Υπάρχει κάποια απαγόρευση σχετικά με την κολύμβηση κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κολυμπάς κατά τη διάρκεια τη περιόδου εφόσον είσαι ένας υγιής οργανισμός! Μη χάνεις το καλοκαίρι σου κοιτώντας τη θάλασσα από μακριά!Με σεβασμό στο σώμα μας, αλλά και με την υγιεινή και απλή διαχείριση των εμμηνορροϊκών υγρών που μπορεί να προσφέρει το κύπελλο περιόδου, οι θάλασσες είναι έτοιμες να μας υποδεχθούν και αυτό το καλοκαίρι! Καλές βουτιές!

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό στόχο και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή ή διάγνωση. Αν έχετε κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας.

Forenvia Team

« Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους- Kegel
Free Bleeding, ακραία μόδα ή επιλογή; »