Σύνδρομο Τοξικής καταπληξίας (Σοκ) TSS Καταχωρήθηκε στο: Information

Το 2012 το μοντέλο Lauren Wasser υπέστη τοξικό σοκ μετά από πολύωρη χρήση ταμπόν που ξέχασε να αφαιρέσει, και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό και των δύο άκρων για να μπορέσουν οι γιατροί να σώσουν τη ζωή της.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι το τοξικό σοκ, αρχικά πρέπει να μας είναι γνωστό ότι ως σοκ ονομάζουμε την αντίδραση/ανταπόκριση του οργανισμού στη μείωση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί περιφερειακά στο σώμα μας. Με την περιφερειακή μείωση της κυκλοφορίας του αίματος, οι ιστοί βρίσκονται σε υποξία, δηλαδή δεν έχουν επαρκή τροφοδοσία οξυγόνου και παθαίνουν σήψη.

Τι είναι το TSS;

Το TSS είναι μια σπάνια και ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή που ενδέχεται να εξελιχθεί στον οργανισμό μετά από βακτηριακή λοίμωξη. Συνηθέστερα είναι αποτέλεσμα της δράσης τοξινών που απελευθερώνει το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) , ενώ μπορεί να εμφανισθεί από τοξίνες που παράγουν βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου.

Αυτά τα βακτήρια ζουν στον οργανισμό των περισσότερων ανθρώπων χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα. Εμφανίζονται ειδικά σε περιοχές όπως το δέρμα, η βουβωνική περιοχή και ο γυναικείος κόλπος. Ωστόσο η μη φυσιολογική ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων, παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε σηπτικό θάνατο.

Αίτια – Ποιος μπορεί να εμφανίσει TSS

Παρά το γεγονός οτι το TSS έχει συνδεθεί με τη χρήση ταμπόν, στην πραγματικότητα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που αφορά άνδρες και γυναίκες, ακόμα και γυναίκες εμμηνοπαυσιακές.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς έχουν μειωμένη ανοσία στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια. Ενώ που οι μισές περιπτώσεις παγκοσμίως έχουν συσχετισθεί με τη χρήση ταμπόν, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου εμφανίσθηκε TSS μετά από τοκετό, γρίπη, ανεμοβλογιά, χειρουργική επέμβαση, μικρά κοψίματα ή πληγές του δέρματος. Όσο αφορά τη χρήση ταμπόν, έχει παρουσιασθεί είτε μετά από πολύωρη χρήση όπου ξεπέρναγε τις οδηγίες του κατασκευαστή είτε με υπεραπορροφητικές εκδοχές ταμπόν με πολυακρυλικό ραιγιόν, υλικό που οι εταιρείες παραγωγής ταμπόν πλέον έχουν αρχίσει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν.

Συμπτώματα

Τα πιο συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

– Υψηλός πυρετός

– Σημάδια σοκ του οργανισμού όπως. Υπόταση, ναυτία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία και πνευματική σύγχυση

– Εξάνθημα στις παλάμες και τα πέλματα

– Μυϊκοί πόνοι

– Κοκκίνισμα στα μάτια, το στόμα και το λαιμό

– Επιληπτική κρίση

Στην καταγραφή κρουσμάτων TSS από χρήση προϊόντων διαχείρισης περιόδου, έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα μετά από χρήση σερβιέτας πριν πολλές δεκαετίες. Ο λόγος είναι πως για να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα βακτήρια θα πρέπει να παραμείνει η σερβιέτα πάρα πολλές ώρες χωρίς να γίνει αλλαγή. Γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί, είτε γιατί η σερβιέτα έχει περιορισμένη δυναμική προστασίας μετά από κάποιες ώρες, είτε γιατί απλά η γυναίκα βλέπει τη λερωμένη σερβιέτα και νιώθει άσχημα να αγγίζει η βρώμικη σερβιέτα τα γεννητικά της όργανα. Οπότε την αλλάζει πιο συχνά υποχρεωτικά.

Όταν τα ταμπόν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν υπεραπορροφητικά υλικά και πολυακρυλικό ραιγιόν, μειώθηκε ο κίνδυνος και παρουσιάζεται κυρίως μετά από κακή χρήση. Δηλαδή γυναίκες που ξέχασαν να αφαιρέσουν το ταμπόν μετά τις προβλεπόμενες ώρες και στη συνέχεια είτε κοιμήθηκαν με αυτό είτε ακόμα χειρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις το φόραγαν για δύο μέρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων και γι’ αυτό οι εταιρείες ταμπόν προτρέπουν αυστηρά να τηρούνται οι προβλεπόμενες ώρες χρήσης.

Τα κύπελλα περιόδου δεν έχουν συσχετισθεί με το σύνδρομο TSS. Ωστόσο όλες οι εταιρείες κολπικών κυπέλλων παγκοσμίως, συστήνουν αυστηρά τη χρήση έως 12 ώρες και μετά άδειασμα του κυπέλλου, έτσι ώστε να μειώσουν στο μηδέν την οποιαδήποτε πιθανότητα μπορεί να υπάρξει.

Και φυσικά μην ξεχνάμε πως τελικά είναι μία λοίμωξη που αφορά άντρες και γυναίκες!Ας μάθουμε να τηρούμε τους όρους καθαριότητας και υγιεινής για να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας!

Κ

« Γυμναστική και αλλαγές κατά τον έμμηνο κύκλο σου
Κύπελλο περιόδου, ούρηση και κενώσεις »