Διαφορές ανάμεσα σε κύπελλα και σερβιέτες/ταμπόν.

Υλικό-Τοξίνες

Τα υλικά κατασκευής των σερβιετών και των ταμπόν για να είναι κατάλευκα έχουν επεξεργαστεί με λευκαντικούς παράγοντες και χλώριο, ουσίες που παραμένουν στο υλικό . Ο πλαστικοποιητής  στο κέντρο των προϊόντων υγιεινής μία χρήσεως, περιέχει φθαλικές ενώσεις και BPA. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις σε προϊόντα με βαμβακερή επίστρωση, έχουν ανιχνευθεί κατάλοιπα εντομοκτόνων, από την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Επίπεδο Προστασίας-Καθαριότητας

Άψογη καθαριότητα και 100% προστασία  από διαρροές και οσμές περιόδου ακόμα και γυμνή είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του κολπικού κυπέλλου. Δεν “κάθεσαι” για ώρες επάνω σε ένα προϊόν που είναι υγρό με οξειδωμένα εμμηνορροϊκά υγρά (επαφή με τον αέρα εκτός κόλπου), ενώ δεν προεξέχει από τον κόλπο ένα σκοινάκι βρεγμένο από ούρα και υγρά περιόδου! Ο χρόνος ανάμεσα στις αλλαγές του κυπέλλου φτάνει τις 12 ώρες! Ασύγκριτο πλεονέκτημα!

Υγιεινή κόλπου

Τα εμμηνορροϊκά υγρά μετά την έξοδο τους από τον κόλπο, λόγω της επαφής με τον αέρα, οξειδώνονται και λιμνάζουν επάνω στη σερβιέτα. Η υγρασία και η οξείδωση που προκαλεί τη χαρακτηριστική μυρωδιά, είναι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Το ταμπόν με το χνούδι που περιέχει, εκτός από τα εμμηνορροϊκά υγρά, απορροφά και τη φυσιολογική υγρασία του κόλπου και αυτός είναι ο βασικός λόγος που προκαλεί ξηρότητα κόλπου. Ίνες από χνούδι ανιχνεύονται στα τοιχώματα του κόλπου ακόμα και μετά από την αφαίρεση του ταμπόν. Επίσης λόγω των χημικών που περιέχει, επηρεάζει το ορμονικό σύστημα των γυναικών. Παγκοσμίως από γυναίκες που χρησιμοποιούν διαφορετικά κύπελλα περιόδου, αναφέρεται πως βελτιώθηκαν οι κράμπες και οι πόνοι περιόδου μετά από λίγους μήνες χρήσης του κολπικού κυπέλλου.

Κολύμβηση-Γυμναστική

Η ιδανική μέθοδος διαχείρισης της περιόδου για την παραλία ή για το γυμναστήριο. Μόλις βγεις από τη θάλασσα/πισίνα, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις το κύπελλο περιόδου όπως γίνεται με το ταμπόν. Δεν κρατάει υγρασία, παράγοντας υπεύθυνος για λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Στη γυμναστική προσφέρει διακριτικότητα ακόμα και με τα πιο εφαρμοστά ρούχα, ενώ η προστασία από λεκέδες και οσμές είναι μοναδική! Συγκεντρώσου μόνο στην προπόνηση σου!

Ρύποι- Οικολογική καταστροφή

Για πλήρη βιοαποικοδόμηση κάθε σερβιέτας/ταμπόν που έχουν πετάξει όλες του κόσμου, χρειάζονται 400-500 χρόνια για πλήρη βιοαποικοδόμηση του πλαστικοποιητή στο έδαφος. Επίσης το αποτύπωμα άνθρακα για τη συνεχή κατασκευή όλων αυτών των τρισεκατομμυρίων προϊόντων μίας χρήσεως επιβαρύνει αρνητικά το οικοσύστημα.

Οικονομικό

Τα κύπελλα περιόδου είναι επαναχρησιμοποιούμενα για πολλά χρόνια. Μία γυναίκα θα χρειαστεί σε όλη της ζωή ελάχιστα κύπελλα περιόδου, σε αντίθεση με τις χιλιάδες προϊόντα μίας χρήσεως!

Μειονεκτήματα κυπέλλων περιόδου

 

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15€